Mesto eviduje asi 600 neplatičov za hroby, o dražbách však neuvažuje.

28.09.2010 Prešov

Prešov 28. septembra (TASR) – Prevádzka pohrebných a cintorínskych služieb (PaCS) eviduje približne 600 nezaplatených úhrad za nájom hrobových miest na prešovských cintorínoch.
Toto číslo je iba orientačné, nakoľko presné zoznamy sa aktualizujú každý rok koncom októbra. Problém sa snažia riešiť predovšetkým komunikáciou s pozostalými, ktorým zasielajú minimálne jednu výzvu na zaplatenie.
Vedúci prevádzky PaCS Alexander Pella uviedol, že zoznamy pohľadávok zverejňujú v období Sviatku všetkých svätých na informačných tabuliach na cintorínoch, pretože vtedy na hroby prichádzajú príbuzní zosnulých. Podľa neho v tomto čase zareaguje na výzvu asi tretina neplatičov. Vylepovanie upozornení na pomníky v Prešove nerealizujú, lebo to nepovažujú za dôstojné.
\"Napriek tomu, že je v Prešove málo hrobových miest, neuvažujeme, povedzme, nad takým krokom, ako je dražba hrobových miest. Jednoducho z toho titulu, že z týchto nezaplatených miest je maximálne desať percent použiteľných do budúcna a aj tie sú roztrúsené po jednotlivých cintorínoch, \" povedala pre TASR hovorkyňa radnice Iveta Adamová.
Podľa Pellu boli technické normy pred 50 rokmi iné a dnes sa nedá automaticky umiestniť hrob na každé zrušené miesto. Muselo by dôjsť k tomu, že by boli zrušené dve hrobové miesta vedľa seba, prax však ukazuje, že takáto situácia sa v Prešove môže vyskytnúť iba náhodou.
Pochovávanie na zrušených miestach má však podľa Pellu aj ďalšie technické prekážky. Zo zákona vyplýva, že tlecia doba je stanovená na obdobie 10 rokov. Od toho sa odvíja aj minimálna dĺžka nájomného. Po jej ukončení možno rátať ešte s ročnou lehotou u známych neplatičov a trojročnou u neznámych.
\"Z praxe vieme, že do starého hrobového miesta je možné pochovávať najskôr tak po 25 rokoch. Inak by musela pred ďalším pohrebom na to isté miesto prebehnúť najskôr exhumácia a kremácia, čo je finančne nákladné, \" vysvetlil Pella.
V Prešove ročne zomrie v priemere 700 ľudí a pochovávajú asi do 360 nových hrobov. Momentálne je priamo v meste 430 voľných hrobových miest a ďalších 180 v prímestských častiach. Práve pre ubúdajúce kapacity rieši vedenie mesta projekt rozšírenia mestského cintorína, ktorý by mal vytvoriť až 11.000 hrobových miest, pričom sa počíta s novým urnovým hájom a kolumbáriom.
 

Vyberte región

mark